Aan het ontwerp herkent men de signatuur van de architect. Hier vindt u diverse opvallende projecten, waarin aluminium detaillering volgens de architect zorgt voor toegevoegde waarde binnen zijn ontwerp. De motiveringen van de ontwerper zijn hierbij divers.
Kleinschalig, robuust, maar tegelijkertijd zeer toegankelijk. Zo zou je het modern vormgegeven appartementencomplex in het Belgische Boechout bij Antwerpen het best kunnen samenvatten. Onderhoudsarme materialen zijn een belangrijk uitgangspunt geweest in het ontwerp van architect Bert Van Geet. “Dan kom je uit bij aluminium, dat bovendien een lange levensduur heeft. Het is bovendien licht en makkelijk vormbaar.” In het appartementencomplex zijn onder meer aluminium muurkappen – hier en daar met balusters – en aluminium waterslagen verwerkt. Op sommige plaatsen gaan deze waterslagen ogenschijnlijk naadloos over in aluminium muurkappen.
Hoe je het alzijdige appartementencomplex Allure aan de Amstel in het Uithoorn moet typeren is zo makkelijk nog niet. Ze doen denken aan historische grachtenpanden, maar ze zijn tegelijkertijd modern. Het is aan de toeschouwer. Feit is wel dat TBE-ZA Architecten & Ingenieurs er iets unieks van gemaakt hebben. Duurzaamheid is voor de architect Danny Kok en (mede)bureau-eigenaar Bert Verweij een motivering geweest om te kiezen voor aluminium detaillering in de vorm van waterslagen en muurafdekkappen en balusters: “Aluminium is onderhoudsarm en je kunt met aluminium strak detailleren.” Fraai is overigens dat de waterslagen en muurkappen perfect aansluiten op het stucwerk. De laatste dankzij een door Roval zelf ontwikkeld stucbakje.
Het Theresiakwartier, een ontwerp van Pauwert Architectuur uit Eindhoven is het toonbeeld van eenheid en transparantie. Een van de onderdelen is zorgproject Campus Kiezel van de hand van architecten Theo van Hoeve en Joost van den Brand. Campus Kiezel bestaat uit vier woongroepen voor 32 kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke of meervoudige beperking, en uit een dagbehandeling. De verblijfsvriendelijke bovenverdieping is omrand met bloembakken, die afgewerkt zijn met aluminium muurafdekkappen. Het onderhoudsarme karakter is volgens de architecten van invloed op de keuze voor aluminium geweest. Boven de kozijnen is aluminium zetwerk te vinden en de waterslagen en dagkantbekleding zijn ook van aluminium.
De Waterbies in Leiderdorp is een imposant appartementencomplex. Toch ervaar je dat niet zo. Dat komt volgens architect Oscar de Blanken door het levendige ontwerp, de kleurstelling en de materialisatie. Hierdoor ontstaat een zekere lichtvoetigheid. Het levendige ontwerp wordt benadrukt door de ronding van de bovenste twee woningen. Hiervoor heeft Roval zowel rechte als rondgewalste aluminium muurkappen gemaakt. Verder zijn in het project aluminium waterslagen toegepast en zijn de zogeheten ‘spekbanden’, ofwel de overgangen tussen het hout en het metselwerk, in aluminium uitgevoerd.
Diversiteit is een van de uitgangspunten van Ruud van der Kroft van KVDK Architecten uit Noordwijk bij het ontwerp van Park Overteylingen. Een kleinschalige wijk in Sassenheim met veel variatie en geïnspireerd op de Sassenheimse architectuur van weleer. Volgens de architect bepaalt materialisatie voor een belangrijk deel de beleving. Dat geldt óók voor de aluminium detaillering in de vorm van aluminium muurafdekkappen, balusters, dakranden en waterslagen. De architect stipt terloops enkele praktische voordelen van aluminium detaillering aan.
Wat hebben Frits, Frederik, Maria en Benjamin met elkaar gemeen? Exact. De achternaam Philips. En het zijn de namen van de gebouwen in plan S-West in Eindhoven van Jeroen Schipper van Orange Architects, Rotterdam. Al deze gebouwen hebben een onmiskenbare verbinding met het industriële verleden van die locatie. Onze aluminium muurafdekkappen en waterslagen dragen weer bij aan een nieuw verleden. De architect over de aluminium detaillering: “De toegepaste aluminium detaillering bestaat voor een groot deel uit gerecycled aluminium. Alles wat je kunt hergebruiken, is natuurlijk een mooie vorm van duurzaamheid.”
Imposant, tijdloos, toegankelijk, monumentaal wellicht. Het woongebouw Kade Noord, Metiushof, in Zutphen, dat een voortzetting is van het bestaande IJsselfront, is het resultaat van een samenwerking tussen Roeland Pruyt van KCAP, Rotterdam en Marnix van der Meer van ZECC Architecten, Utrecht. Ieder hun eigen deel. Want er viel heel wat te ontwerpen, gezien de kolossaliteit van het complex. Erg fraai is de toepassing van aluminium muurafdekkappen en maatwerk waterslagen, die op fraaie wijze de kleur van hun omgeving hebben meegekregen.
Chris Franken van VFO Architects uit Eindhoven zegt over het gevelbeeld van het appartementencomplex De Eeuwsels in Helmond het volgende: “Aluminium is esthetisch een fraai product. Het heeft iets sjieks.” Een bescheiden benadering, want de aluminium detaillering die hij heeft toegepast is van ontegenzeggelijke meerwaarde voor het interieur. Een kwalitatieve uitstraling is het zichtbare resultaat. Hij zegt ook: “Door de uitstraling van aluminium wint het gebouw aan allure. Het aluminium is onderdeel van de architectuur geworden.”
Behalve een esthetische kant heeft aluminium detaillering van Roval ook een praktische en functionele kant. Dit is bijvoorbeel het geval bij Wooncomplex Eemerald in Amersfoort, een creatie van Zeep Architects and Urban Designers. Deze markante blikvanger bestaat uit 36 luxe appartementen, enkele penthouses, een negen meter hoge glazen commerciele plint en een ondergrondse parkeergarage. Roval zorgde onder meer voor de aluminium muurafdekkappen en waterslagen.
Behalve een esthetische kant heeft aluminium detaillering van Roval ook een praktische en functionele kant. Dit is bijvoorbeel het geval bij Wooncomplex Eemerald in Amersfoort, een creatie van Zeep Architects and Urban Designers. Deze markante blikvanger bestaat uit 36 luxe appartementen, enkele penthouses, een negen meter hoge glazen commerciele plint en een ondergrondse parkeergarage. Roval zorgde onder meer voor de aluminium muurafdekkappen en waterslagen.
Woonzorgproject La Peregrina in het centrum van het Belgische Ronse, is zonder gevoel van overdrijving een spraakmakend project. Het ontwerp is van het team van Architecten Demeestere + Garmyn & Partners, ook wel bekend als PM-architecten, voor dit project vertegenwoordigd door Jelle Coolsaet en Amos Boer.
Pim Köther & Ad Koedijk | KENK architecten
De LUX Tower op Strijp-S in Eindhoven is een ontwerp van Pim Köther en Ad Koedijk van KENK architecten uit Amsterdam. Aan dit project worden nu al iconische kwaliteiten toegedicht. Beide hoge volumes en de doorkijk naar boven roepen de associatie met een kathedraal of met het Battersea Powerstation bij Londen, onder muziekliefhebbers bekend van de albumhoes Animals van Pink Floyd. Materialisatie speelt een belangrijke, doch dienstbare rol. Dat gaat ook op voor de aluminium detaillering, zoals de aluminium muurafdekkappen en aluminium waterslagen laten zien
Ronald Knappers & Thomas Gillet | Studio VVKH
Eigenlijk kun je het geen dorp meer noemen, maar met 73.500 inwoners is Hoofddorp het grootste dorp in de Haarlemmermeer. Het heeft de allure van een middelgrote stad, wat omvang betreft te vergelijken met bijvoorbeeld Alphen aan den Rijn of Lelystad. Bij een gemeente van een beetje omvang hoort natuurlijk een herkenbare entree. Dat is Het Gemaalhuis dan ook geworden.
Piet Grouls | Architecten Van Mourik
“Een trend is de pest voor architectuur.” Hiermee maakt architect Piet Grouls een statement. Grouls, partner bij architectenbureau Van Mourik uit Den Haag, ontwierp Care Centre Westhovenplein in Moerwijk, een typische Dudok-wijk in de residentiestad.
Koos Kok | Bureau Massa
“Het is een jongensdroom die uitkomt. Als architect maak je het niet vaak mee dat je vanaf het begin bij een dergelijk grootschalig project betrokken bent.” Architect Koos Kok van Bureau Massa in Rotterdam doelt hiermee op het ontwerp van het appartementencomplex De Groene Kaap in de voormalige volkswijk Katendrecht (ook wel de Kaap genoemd) in de havenstad.
Peter van Noort | P.J. van Noort
Volgens de opdrachtgevers was het een voordeel dat architect Peter van Noort van het Bredase architectenbureau P.J. van Noort geen specifieke ervaring had met het ontwerpen van clubgebouwen op golfterreinen. Een onbevangen en open blik zouden wel eens uit kunnen monden in een niet-conventioneel resultaat. En dat is precies wat het clubgebouw van golfbaan De Kroonprins in Vianen is geworden: onalledaags, modern, architecturaal en duurzaam.
Jo Verstraete | Aiko Architecten en Ingenieurs
Het nieuwe kantoor van het Claerhout Communicatiehuis, gespecialiseerd in bouwcommunicatie, in Gent is een gebouw waar veel te beleven valt. In het communicatiehuis is onder meer De Vijfde Gevel gehuisvest, het content- en mediaplatform voor opdrachtgevers, architecten, gebouweigenaren en leveranciers. Geheel in de filosofie van De Vijfde Gevel is er een dak gecreëerd, waar allerlei esthetische, functionele en innovatieve toepassingen zijn gerealiseerd.
Bas van Mierlo | Houben/Van Mierlo Architecten
Renoveren heeft pas toegevoegde waarde als het tot een esthetische, functionele en/of economische verbetering leidt. Bas van Mierlo van Houben/Van Mierlo Architecten uit Eindhoven is met de herontwikkeling van het voormalige kantoorgebouw van Rijkswaterstaat aan de Schubertsingel in Den Bosch, daar in alle opzichten glansrijk in geslaagd.
Reinier Ubels | MIX architectuur
‘Ben je naar de kapper geweest?’ Dat is wat je eigenlijk niet wilt horen als je net vol verwachting van de plaatselijke coiffeur komt. ‘Wat zit je haar goed!’, klinkt al veel beter. Zeker als het compliment helemaal niet gerelateerd wordt aan het kappersbezoek. Dat is precies wat er aan de hand is met de negentien eilandwoningen op het Zuydereiland in de Arnhemse wijk Schuytgraaf van architect Reinier Ubels van MIX architectuur uit Ede.
Jo Knoups | Knoups Architecten
Een passende naam voor het nieuwe Brunssumse winkelcentrum en appartementencomplex: Nuuj Trebeck. De naam Trebeck leek te zijn verdwenen en kwam alleen nog op oude topografische kaarten voor, maar heeft nu een nieuw leven gekregen en kan opnieuw worden opgenomen in de analen van Brunssum.
Dirk D'Hondt | Abscis Architecten
Op een kavel waar tot 2002 een lijmfabriek operationeel was, is in het Belgische Kapellen een kleinschalige woonwijk ontwikkeld met zestien grondgebonden woningen en negentien appartementen. Het project dat de naam Castelijm draagt, ligt enigszins verscholen aan de Hoogboomsteenweg. Een poortwachterswoning (met twee appartementen) markeert de toegang aan het begin van het langwerpige terrein en verklapt meteen dat het om kwalitatief hoogstaande woningbouw gaat.
Ewout Venhout | Arlan Architecten
Architect Ewout Vernhout van Arlan Architecten noemt het de poort van Rijnmond. Een pretentieuze typering, maar wel een die past bij de allure van wooncomplex Tourmalijn in Ridderkerk. Twee forse, maar tegelijkertijd niet robuust ogende woontorens torenen als poortwachters hoog boven het landschap uit.
Marc Bukman | Steenhuis Bukman Architecten
Zeeburger Zilt op het Amsterdamse Zeeburgereiland is een ontwerp van Marc Bukman van het Delftse bureau Steenhuis Bukman Architecten. Eigenlijk zijn het vier verschillende ontwerpen met elk een eigen dynamiek – of typologie, zoals de architect het noemt –, maar wel met een gemeenschappelijke signatuur. Het plan bestaat uit vier gebouwen: een woontoren, twee carrévormige woonblokken en een rij herenhuizen.
Esther Stevelink & Arie Bergsma | Gaaga
De transitie van de voormalige conservenfabriek Tieleman & Dros in Leiden naar een complex van zestien woningen is een groot succes. Dit industrieel erfgoed kreeg de toepasselijke naam ‘De Woonfabriek’, een naam die verbinding legt tussen heden en verleden. Het is bijzonder om te zien hoe Esther Stevelink en Arie Bergsma van het Leidse architectenbureau Gaaga erin geslaagd zijn om met eerbied voor de bestaande bouw met al zijn historie, een volledige functieverandering te realiseren.
Coen Koenders | Fame Groep BV
Nieuw Lindeschote/De Lindewaard is in velerlei opzichten een bijzonder project. De basis van het woon- en zorgcentrum – in die volgorde – is de samenwerking tussen de initiatiefnemers zorgorganisatie Fundis, woningbouwcorporatie GroenWest en FAME. FAME heeft een innovatief zorgconcept ontwikkeld – Beschermd Wonen en Ontmoeten – dat is toegepast bij de ontwikkeling en ontwerp van het gebouw.
Huub Frencken | Frencken Scholl Architecten
Bouwen voor onderwijs betekent over het algemeen dat er minder budget beschikbaar is vergeleken met bouwen voor de marktsector. Het moet goedkoop, functioneel en als het even kan ook nog eens duurzaam. Dat is de uitdaging waar architect Huub Frencken van het Maastrichtse bureau Frencken Scholl Architecten voor stond bij het ontwerp van Integraal KindCentrum Leuken in Weert, dat eind mei officieel is geopend.
Daniel Aw & Rikjan Scholten | Bureau Fraai
Red Ruby profileert zich als een charmante, sterke vrouw te midden van een aantal breedgeschouderde kerels. Kleiner en ranker van stuk dan de aanpalende woongebouwen, maar opvallend aanwezig door een doeltreffende opmaak. Door kleur en archetypische vorm. Red Ruby is een ontwerp van de architecten Daniel Aw en Rikjan Scholten van het Amsterdamse Bureau Fraai, op Oostenburgereiland in hartje Amsterdam, waar ook het appartementencomplex is verrezen.
Jaap Baselmans | UNStudio Holding BV
De ambitie was om een duurzaam, maar tevens betaalbaar en mooi gebouw neer te zetten. In de bouw bijten “mooi” en “betaalbaar” elkaar, maar niet bij Summertime. Ontwikkelaars AM en Bouwinvest, architectenbureau SeARCH en bouwer BAM Woningbouw hebben alles uit de kast getrokken om een ‘Zuidaswaardig’ resultaat neer te zetten: opvallend, strak, kleurrijk en met een knipoog naar de financiële wereld én met een opvallende rol voor aluminium detaillering.
Jörgen Haring & Robert Noordegraaf | FORM
Een ontwikkeling die de laatste jaren steeds meer opgeld doet in de (particuliere) woningbouw is dat woningeigenaren aan de hand van een woonplanner hun eigen woning kunnen ontwerpen. Binnen voorgedefinieerde kaders uiteraard. Eén van de projecten die met behulp van een woningconfigurator tot stand is gekomen, is de Smaaktuin in Utrecht. Coördinerend architectenbureau was FORM, dat in samenwerking met de architectenbureaus De Zwarte Hond, Marc Koehler Architects en Groosman & Partners de digitale basis heeft gelegd voor dit project.
Dirk Jan Postel | Kraaijvanger Architects
Een misverstand moet de wereld uit. Vooral omdat dit misverstand de spectaculaire bescheidenheid van het ontwerp van het particuliere Wassenaarse Museum Voorlinden geen recht doet. Via de 115.000 schuinafgesneden aluminium buisjes onder de dakconstructie valt geen noorderlicht binnen, zoals in diverse publicaties staat vermeld, maar gereflecteerd zuiderlicht. Wat dat uitmaakt? Veel. Vooral beleving.
Peter Keijsers & Walter van der Hamsvoord | Bedaux de Brouwer Architecten & De Architectenwerkgroep Tilburg
In opdracht van woningcorporatie WonenBreburg en Van der Weegen Bouwontwikkeling is in de Tilburgse Reeshof een markant appartementencomplex verrezen: Stadsplein Forum. Een forum is een ander woord voor een publieke plek, waar iedereen met elkaar van gedachten kan wisselen. Dat is ook enigszins het kenmerk van Stadsplein Forum, dat is vormgegeven rondom een plein, een soort openbare ontmoetingsplek als huiskamer in de wijk.
Paul Diederen & Joost Roefs | Diederendirrix Architectuur & Stedenbouw
Eigenlijk kom je superlatieven te kort bij de beleving van het resultaat van de transformatie van het voormalige SBP-gebouw op het Eindhovense Strijp-S. De oude Philips-fabriek, nu Gebouw Anton, is een rijksmonument verwijzend naar een roemrucht industrieel verleden. Maar de architecten Paul Diederen en Joost Roefs van diederendirrix Architectuur & Stedenbouw hebben van het gebouw een monument voor de toekomst gemaakt.
Wim van Oorschot | Quadrant Architecten
Het recreatiepark Landal De Vers bestaat al vele jaren, maar heeft de afgelopen jaren een behoorlijke verandering ondergaan doordat er flink wat recreatiewoningen zijn bijgekomen. Woningen in een traditionele, enigszins nostalgische stijl. Verantwoordelijk architect is Wim van Oorschot van Quadrant Architecten uit het Brabantse Zevenbergen.
Dana Ponec & Katja de Winter | Ponec de Winter
De nieuwbouw van Winkelcentrum Terwijde in Utrecht, Leidsche Rijn met zo’n veertig winkels, horecagelegenheden, appartementen en parkeergelegenheid vond plaats in voormalig landbouwgebied, waardoor de architect zelf de context moest creëren. Het totale project, dat goed aansluit op de laagbouw in de omgeving, omvat diverse blokken, waarvan twee blokken met huurwoningen met daaronder winkels ontworpen zijn door Dana Ponec en Katja de Winter van het Amsterdamse architectenbureau Ponec De Winter.
Pieter Oosterhout | Pieter Oosterhout Buro voor Arch.BNA BV
Appartementencomplex De Weezenhof in Nijmegen is opgeleverd in 1973 en stond daarna jarenlang bekend als de ‘hippe
hoogbouw’. Maar ook wat hip is, wordt ooit door de tijd ingehaald.
Oscar Sunier | De Loods Architecten en Adviseurs
Volgens Oscar Sunier van De Loods Architecten en Adviseurs, dat naast nieuwbouw gespecialiseerd is in renovatie, is het voor de architect beslist geen mindere maar vooral een andere uitdaging. Daarmee doelt hij op de renovatie van 69 woningen in Budel. “Het vergt een ander soort creativiteit”, zegt Sunier “maar wel een die ertoe heeft geleid dat de bewoners én opdrachtgever uitermate tevreden zijn over het resultaat.”
Frans Deelen | De Bont CS Architecten
De omwonenden zullen er ongetwijfeld blij mee zijn geweest toen de plannen zich ontvouwden om het verzamelbedrijfsgebouw aan het Kloosterplein een metamorfose te geven. Een metamorfose naar aanleiding van een gewenste functieverandering, omdat het bedrijfsverzamelgebouw zou worden bestemd voor de Rabobank. En dat had volgens architect Frans Deelen van De Bont CS architecten uit Breda nogal wat voeten in de aarde. Het werd een bijzondere combinatie van renovatie en nieuwbouw.
Paul Michielsen | Michielsen Architecten
Het ontwerp, of liever de ontwerpen, zijn van de hand van Paul Michielsen van Michielsen Architecten uit Baarle-Nassau.
Hoewel er een duidelijke synergie bestaat tussen de villa’s, worden de gebouwen gekenmerkt door een eigen identiteit: “De ene villa is rank en transparant; de andere villa juist robuust en meer gesloten. We zijn met de bewoners en het bouwteam een jaar bezig geweest met het ontwerp. De volumes zijn tot stand gekomen uit één vormconcept met elk een eigen signatuur. Dat maakt de woningen ook spannend en bijzonder.”
Iemke Bakker | CHANGE.NL
Het wooncomplex is stoer en robuust, maar tegelijkertijd sterk afwisselend, esthetisch uitnodigend en toegankelijk, waardoor de grootschaligheid op een prettige manier wordt getemperd. Het ontwerp is van de hand van Iemke Bakker van architectenbureau CHANGE.NL.
Cees Vermeulen | Vermeulen Architectuur
Pal naast het PSVstadion in Eindhoven is het Stadionkwartier verrezen: een enorm complex met zestien gebouwen,
501 woningen, zo’n 20.000 m2 kantoorruimte en met daaronder een drielaagse parkeergarage.
Abe Hielkema | Havermans:Hielkema architecten
De woongebouwen van Breda BinnenBuiten aan de Noordelijke Rondweg van Breda omvatten 270 appartementen. De gehele
nieuwbouwlocatie bood tevens de mogelijkheid voor de ontwikkeling van het nieuwe hoofdkantoor van de GGD West-Brabant. Havermans:Hielkema architecten heeft vanaf het stedenbouwkundig ontwerp nadrukkelijk rekening gehouden met de verkeersintensieve omgeving.
Robin van Rossum | OOK Architecten
Ontwaken met het gezoem van lome hommels en het vrolijke gekwetter van vogels op de achtergrond. Ondertussen uitkijkend over rustgevend, natuurlijk groen. Niet voor niets borrelde de naam Verborgen Tuinen naar boven. Architect Robin van Rossum van OOKarchitecten uit Amersfoort over het nieuwe wijkje in Leusden: “Groen heeft een prominente rol“.
Ronald Knappers | Studio VVKH
Een architect moet zijn stempel kunnen drukken op het ontwerp. Hij is per definitie op zoek naar onderscheidend vermogen en de bewonderenswaardige blikken van de argeloze toeschouwer. Eeuwige roem is zijn inzet. Dat is wellicht een te algemeen beeld,
maar enige ijdelheid is de architect niet vreemd. Natuurlijk stelt hij het op prijs als zijn ontwerp bewierookt wordt, maar volgens Ronald Knappers van Studio VVKH uit Leiden is dat geen doel op zich.
Huub van Heesewijk | Kampman Architecten
Het wensenlijstje bestaat uit: wonen in dichtbevolkt Den Haag en dan het liefst in een nieuwbouwhuis, met een eigen of gedeelde tuin, als het even kan aan het water én ook nog een beetje duurzaam. Ga d’r maar aan staan. Waar vind je nog die ruimte? Schaarsheid alom. Een utopie, zo lijkt het. Maar niets is minder waar. In de transformatiewijk Laakhaven-West is dat onbereikbare ideaal voor 550 huishoudens realiteit geworden.
Freek Laarhoven & Marco Romano | Op ten Noort Blijdenstein Architecten en Adviseurs
De twintig hofwoningen in het Culemborgse plan Sporthelden West zijn een ontwerp van Freek Laarhoven in samenwerking met projectarchitect Marco Romano van Op ten Noort Blijdenstein Architecten en Adviseurs uit Utrecht. Tot zover de droge constatering. De hofwoningen zijn niet alleen een onalledaags ontwerp, ook de context waarin de woningen vorm hebben gekregen, is op z’n minst verrassend.
Kim Brouwers | arQ Architectenstudio BVBA
Met haar visie op het grootschalige renovatieproject in de wijk Mahatma Gandhi in het Belgische Mechelen heeft arQ ArchitectenStudio uit Sint-Niklaas het begrip metamorfose een nieuwe dimensie gegeven. Het project betrof ruim tweehonderd woningen uit de jaren zestig die in het geheel niet meer voldeden aan de comfort- en energie-eisen van deze tijd en daarnaast 23 nieuwbouwwoningen. Eén van de ambities voor het renovatieproject was dat het predicaat sociale woningbouw moest verdwijnen.
Peter Suurland | Bureau Suurland Architectuur
Natuurlijk heeft de architect te maken met de wensen van de opdrachtgever, de eisen en regelgevingen. Maar binnen die kaders heeft Suurland een indrukwekkende en verrassende eigentijdse architectuur in het topsegment gerealiseerd. De in wit stucwerk opgetrokken villa met contrasterende houten antraciet gekleurde gevelelementen van het zogeheten Free Willy-profiel, integreert op bijzonder evenwichtige wijze in de bomenrijke omgeving.
Tijl Stieperaere | Bontinck Architecture and Engineering CVBA
Architect Tijl Stieperaere van Bontinck Architecture and Engineering heeft deze programma-eisen op intelligente wijze geïntegreerd in het ontwerp van het appartementencomplex op het voormalige terrein van de Daskalidès chocoladefabriek in Gent. Het gebouw telt 101 appartementen en heeft een ondergrondse parkeergarage van 8.000 m2. “Het is als het plaatsen van legoblokjes in een ingewikkeld patroon”, zegt Tijl Stieperaere over het bijzondere ontwerp.
Michaela Brethauer | Rudy Uytenhaak Architectenbureau
Variatie en dynamiek kunnen de multifunctionele accommodatie De Kreek in Hoorn zeker niet ontzegd worden. Het ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Rudy Uytenhaak onderscheidt zich door een opvallende speelsheid, maar ook door slimme
duurzame oplossingen. De Kreek biedt onderdak aan onder meer een basisschool, een peuterspeelzaal, een buitenschoolse opvang, een sporthal, een buurthuis en een bredeschoolbibliotheek.
Werkvoorbereider Johann Fleischhaker | De Bonth van Hulten
Het appartementencomplex aan het Bloemenoordplein in Waalwijk en de onderliggende C1000 supermarkt combineren duurzame materialen, functionaliteit én slimme aluminium maatwerkoplossingen. In het complex bevinden zich 21 appartementen voor starters, een stallingsgarage met parkeerplaatsen, die alleen voor de bewoners bestemd zijn en een opslag voor de supermarkt.
Helena Casanova | Casanova + Hernandez Architecten
Robuust, aanwezig, maar tegelijkertijd naadloos passend in de uit voornamelijk eengezinswoningen en villa’s bestaande wijk. Dat
is de verdienste van architect Helena Casanova van Casanova + Hernandez architecten. Zij is er in geslaagd om de twee appartementencomplexen in Blaricummermeent in Blaricum een speelse en dynamische signatuur te geven.
Daniel Didden | Mulleners + Mulleners Architecten
Het hospice is onderdeel van een nieuwe wijk: het resultaat van een in 2006 door de gemeente uitgeschreven prijsvraag, gewonnen door het toenmalige Woonmaatschappij (inmiddels gefuseerd met Ymere) met een ontwerp van Mulleners + Mulleners Architecten. Doordat het hospice is ontworpen als integraal onderdeel van de wijk, is deze vorm van zorg in belangrijke mate aan de taboesfeer onttrokken.
Marjon Mors | SVP Architektuur en Stedenbouw
De school is gesitueerd aan de rand van de nieuwe wijk Boechorst. Op de kop van de wijk staan twee zogenaamde urban villa’s met twee torentjes. Hierdoor is de hoge zijde van de school te verklaren. “Het gebouw loopt vervolgens trapsgewijs af, waardoor de school aansluiting vindt op het aangrenzende park”, licht Marjon Mors toe. “Bovendien zorgt de trapsgewijze opbouw ervoor dat het forse bouwvolume beslist niet log oogt.”
Hans Verborg | Van Hoogevest Architecten
Kenmerk van een MFA (multifunctionele accommodatie) is dat de gebruikers, die erin gehuisvest zijn, de verschillende ruimtes en functionaliteit delen, met behoud van de eigen identiteit. De architecten Hans Verborg en Herman Bakker van Van Hoogevest Architecten hebben hier op bewonderenswaardige wijze invulling aan gegeven.
Eefje Rikhof | De Architectenwerkgroep Tilburg
Brede school Waterhoef in het Brabantse Oisterwijk mag met recht en reden een opvallend project worden genoemd. Het is een bijzondere symbiose tussen eigentijdse nieuwbouw en historische bebouwing. De Architectenwerkgroep Tilburg (DAT) is er wonderwel in geslaagd om de nieuwbouw en het voormalige oude klooster met elkaar in verbinding te brengen. Hierbij hebben oud en nieuw beide hun eigen, karakteristieke identiteit behouden.
Bart Smeets | Verheijen Smeets Architecten
Het gebouw van het Medisch Opleidingscentrum van zorgverlener Top-Care omvat onder meer ruimtes voor psychologen en fysiotherapeuten en beschikt daarnaast over een volledige uitgeruste revalidatiezaal. Bart Smeets heeft in zijn esthetisch fraaie ontwerp nadrukkelijk rekening gehouden met de parkachtige omgeving en met het bestaande monumentale hoofdkantoor van Top-Care, dat op dit moment wordt gerenoveerd.
Neelu Boparai | Boparai Associates BV Architekten BNA
Architect Neelu Boparai van Boparai Associates bv Architekten uit Oostzaan: “De verbinding met de tijden van weleer is
terug te vinden in kleur en vorm van de schuine daken en de dakpannen die doorgetrokken zijn naar de gevels. Daarnaast
zijn bepaalde geveldelen bekleed met verticale delen.” Het appartementengebouw in Obdam bestaat uit vier bouwlagen.
Frank van Manen | NAT Architecten
Architect Frank van Manen van NAT Architecten in Amsterdam heeft in zijn ontwerp rekening gehouden met het karakter van de omgeving met enerzijds de grootschaligheid van de historische loods en de kleinschaligheid van de nabij gelegen woningbouw. Ook de molen De Eendracht was van invloed op het ontwerp.
Frank Loor | Amnicus Architecten
Wooncentrum De Vlinder kent een bijzondere voorgeschiedenis. De Vlinder heeft als basis een ontwerp uit 2006 dat vanwege de economische crisis nooit is uitgevoerd. De aannemer die voor de bouw zou zorg dragen nam echter na enkele jaren weer contact met ons op, omdat er interesse was vanuit Stichting De Rozelaar en de Woningstichting Barneveld die – na de nodige aanpassingen – het wel zagen zitten om één van de blokken te bestemmen voor begeleid zelfstandig wonen. Uiteindelijk is dit blok zo tot stand gekomen.
Dana Ponec | Dana Ponec Architecten
De Zwaan in Cuijk is in meerdere opzichten een bijzonder project. De Zwaan bestaat uit 22 appartementen, twee grondgebonden woningen, 3000 m2 bedrijfsruimte ten behoeve van verschillende overheids- en welzijnsfuncties, 220 m2 commerciële bedrijfsruimte, een parkeergarage en fietsenkelder.
Jan Poolen | Zeep Architecten
Jan Poolen van Zeep Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van Appartementencomplex Vlinderzicht. Zeep Architecten is gehuisvest in de voormalige zeepfabriek in Amersfoort. Een bijzondere combinatie van oud en nieuw met als markante signalering de monumentale schoorsteen die vanuit de lichte binnenruimte kaarsrecht omhoogschiet. Vlinderzicht is één van de bouwblokken die samen het plan Parijsch vormen. Elk van de blokken wordt gekenmerkt door een eigen architectuur.
René van den Hout | M30 Architecten
Het kwaliteitsplan is bepalend geweest voor de inrichting van de wijk Waterrijk in de Vinexlocatie in Meerhoven, Eindhoven. Eén van de woningen is het ontwerp van architect René van den Hout van architectenbureau M30 uit Oisterwijk. De moderne stijl van weleer is ook nu weer terug te vinden in deze woning; strak, hoekig, maar met een zonder meer eigentijds of wellicht zelfs tijdloos karakter.
De multifunctionele accommodatie Quirijn aan de Eilenbergstraat in Tilburg ligt als een pas geland ruimteschip tegen de rand van het park Quirinustuinen aan, maar de werkelijkheid is dat het gebouw zeker niet uit de lucht is komen vallen. Integendeel, architect Rinus Roovers van Spring Architecten uit Rotterdam heeft MFA Quirijn vanuit een duidelijke gebruikersfilosofie ontworpen.
Mattijs Rijnboutt | Rijnboutt Architecten
Allure kan het project niet ontzegd worden. Allure en met behoud van de Zaanse identiteit, want dat was een van de voorwaarden in het masterplan. De Hermitage/De Tsaar vormt de schakel tussen het station en de binnenstad van Zaandam. Architect Mattijs Rijnboutt van architectenbureau Rijnboutt bv is er op bewonderenswaardige wijze in geslaagd om de Zaanse geschiedenis te verweven met eigentijdse architectuur en hedendaags comfort.